Kawa z różnych zakątków świata- poznaj jej sekrety

espresso

Zimna, mokra i ponura aura chyba na dobre zagościła w Polsce, dlatego trzeba robić wszystko, żeby nie dać się tej mało optymistycznej pogodzie. Nie wiem, czy się ze mną zgodzicie, ale moim zdaniem, nic tak nie poprawia humoru jak filiżanka pysznej kawy. Dziś opowiem Wam o najpopularniejszych na świecie napojach kawowych .

Irish Coffee – moc irlandzkiej whisky

Klasyka rozgrzewających napojów, Irish Coffee, to kompozycja kawy z dodatkiem alkoholu i śmietanki. Po raz pierwszy została ona przygotowana w irlandzkim porcie lotniczym Foynes jako sposób na rozgrzanie się podczas długiej podróży przez Atlantyk. Dziś, serwowana jest niemal w każdym zakątku świata, zachwycając wyważonymi proporcjami i bogatym aromatem. Przyrządzanie Irish Coffee rozpoczynij od wlania do wysokiej szklanki z nóżką dwóch porcji espresso, odrobiny cukru trzcinowego oraz ok. 35 ml lekko podgrzanej whisky. Następnie w shakerze ubij śmietankę i delikatnie wlej ją do szklanki. Aby utrzymać warstwowość napoju, warto wykorzystać łyżeczkę. Jeśli odwrócisz ją tak, by jej czubek dotykał powierzchni kawy i powoli przelejesz śmietankę, ułoży się ona na wierzchu napoju.

Zobacz także: Kawa vs. herbata. Co lepsze?

Marocchino z czekoladą – włoska słodycz

Rozgrzewających propozycji warto szukać także w kuchni Włoch, zwanych „ojczyzną espresso”. – W roli napoju na długie jesienne wieczory doskonale sprawdza się pochodzące z Piemontu Marocchino, stanowiące słodką alternatywę dla tradycyjnego espresso. Aby uzyskać intensywny smak, przyrządzenie tej propozycji rozpoczynamy od zwilżenia wewnętrznych ścianek kieliszka parą wodną, a następnie obfitego obsypania ich kakao – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Do tak przygotowanej bazy wlewamy aromatyczne espresso i uzupełniamy je spienionym mlekiem. Wierzch możemy posypać kakao lub startą czekoladą – dodaje ekspert.

☕#marocchino ⏪ #ginseng & #cacao ⏪ #ginseng #liscio ⏪#caffè ☕ Un poco simili un poco diverse ..#upgrade 😂🔝😎

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika MiChiamo Marilena Piacere (@aneliramarilena)

Keisermelange – cesarski melanż prosto z Austrii

Ciekawą propozycją, podawaną w wiedeńskich kawiarniach, jest Keisermelange. Do jego przyrządzania wykorzystywane jest intensywne w smaku espresso i ubite na gładką masę żółtko z dodatkiem miodu i cukru. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, masę wlej do filiżanki, a następnie – delikatnie uzupełnij kawą. Dla zwiększenia efektu rozgrzewającego, możesz dodać kilka kropel aromatycznego koniaku. O pozytywnych właściwościach Keisermelange decyduje przede wszystkim zawartość miodu, znanego z działania przeciwzapalnego, wykrztuśnego i uodparniającego. W połączeniu z żółtkiem, dobrze załagodzi uporczywy kaszel.

Cappuccino Viennese – czekolada na poprawę nastroju

Kolejna z rozgrzewających propozycji zawdzięcza swój pozytywny wpływ na samopoczucie zawartości czekolady. Wzmacniając układ krążenia i wspomagając odporność, doskonale sprawdza się ona jako uzupełnienie jesiennej kawy. – Cappuccino Viennese podawane jest w wysokiej szklance. Pierwszym krokiem w przyrządzeniu tego napoju jest wlanie do niej 40 ml gorącej czekolady typu fondente –tłumaczy Joanna Sobyra. – Następnie uzupełniamy ją intensywnym w smaku espresso oraz spienionym mlekiem. Wierzch ozdabiamy bitą śmietaną i przyprószamy posypką kakaową – dodaje ekspert.

Caffé brulot – nowoorleańskie zakończenie

Alternatywnym dla włoskiego espresso zwieńczeniem posiłku jest aromatyczna Caffé Brulot. Na tę nowoorleańską propozycję składa się świeże espresso doprawione odrobiną wytrwanego koniaku, przyprawami korzennymi oraz startą skórką pomarańczy. Takie połączenie z pewnością nie tylko cię rozgrzeje, ale i wzmocni twoją odporność. Zestawienie bogatego w witaminę C cytrusa z cynamonem i imbirem zwalczy drobne infekcje i stany zapalne.