Najpopularniejsze przewodniki kulinarne

najpopularniejsze przewodniki kulinarne
fot. pixabay

Miłośnicy dobrej kuchni i restauratorzy co roku wstrzymują oddech przed publikacją największych i najbardziej znanych kulinarnych przewodników. Celem właścicieli są najwyższe wyróżnienia, smakosze zaś czekają na rekomendacje, według których często planują swoje urlopy i (kulinarne) podróże.

Czerwona biblia wielbicieli dobrego jedzenia

Przewodnik Michelin to w tej chwili najpopularniejsza pozycja na rynku. Przyznawane przez niego gwiazdki to marzenie wszystkich szefów kuchni na świecie. Po raz pierwszy został wydany w 1900 roku i od tamtej pory ukazuje się regularnie. System oceny wystawianej kolegialnie przez trzech inspektorów jest prosty, zbliżony (przynajmniej z nazwy) do oceny hoteli, jednak tu najwyższym wyróżnieniem są 3 gwiazdki. Oprócz nich jurorzy mogą przyznać także komplety sztućców (od czterech kompletów dla tych najbardziej zasłużonych szefów kuchni do jednego) oraz wyróżnienie Bib Gourmand (za utrzymywanie dobrego stosunku jakości do ceny). Polskim konsumentom pozycję tę przybliżył w 2013 roku Wojciech Modest Amaro, właściciel Atelier Amaro, restauracji, która jako pierwsza w Polsce otrzymała to prestiżowe wyróżnienie i utrzymuje je z powodzeniem od tamtej pory. W tym roku do grona laureatów dołączyła warszawska restauracja Senses, a w przewodniku opisano ogółem 56 polskich restauracji.

Gault&Millau

Ranking również wywodzący się z Francji, jednak uznanie na całym świecie zyskał dosyć szybko. Być może stało się tak dlatego, że nie zajmuje się wyłącznie restauracjami z najwyższego segmentu fine dining, przez co polecane w nim miejsca dostępne dla większości z nas. Oczywiście również i w tym rankingu triumfy święci Wojciech Modest Amaro, który w pierwszej edycji polskiego wydania został uznany za Szefa Roku 2015, a jego restauracja już po raz drugi otrzymała 4 czapki. Sędziowie oceniający potrawy przyznają restauracji od jednej do 5 czapek, jednak najwyższe wyróżnienie zdarza się rzadko. Wartością dodaną przewodnika jest fakt, że opisuje również hotele, a także produkty regionalne.

Swojskie poziomki

Polacy nie gęsi swój przewodnik mają! Tak z pewnością podsumowałby przewodnik Mikołaj Rej, gdyby mógł zapoznać się z przewodnikiem wydanym przez Magdę Gessler. Znana restauratorka postanowiła nagradzać najlepsze, jej zdaniem, restauracje nie snobistyczną gwiazdką, czy ekstremalnie profesjonalną czapką. Zdecydowała się na swojskie, polskie, najsmaczniejsze na świecie- poziomki i takie właśnie wyróżnienia przyznaje restauracjom ujętym w przewodniku.