Tajskie lody: z sieci na polskie ulice

tajskie lody

Jakiś czas temu w sieci pojawiły się filmiki z egzotycznych wakacji, na których widać, w jaki sposób Azjaci przygotowują swoje mrożone desery. Przygotowywane na oczach klienta słodkości szybko zyskały nazwę tajskie lody i pod tym hasłem (w wielu językach oczywiście) funkcjonują w internecie. Gdzie można je znaleźć i w czym tkwi ich sekret? Już wyjaśniamy!

Przysmak z Azji

YouTube i Instagram (a co za tym idzie, Facebook także) od jakiegoś czasu zalewają filmiki, na których widać, jak chwile po wylaniu na metalowy blat białej cieczy z dodatkami sprzedawca wyczarowuje bajeczny deser. Początek zawsze jest taki sam: mleko (podobno wybrać można między krowim a kokosowym) i wskazany przez klienta smak. Najpopularniejsze to znane na całym świecie ciasteczka Oreo, ale pojawiają się też bardziej lub mniej egzotyczne owoce, czy czekolada. Następnie mieszanka wylewana jest na zamrożony blat i intensywnie mieszana i siekana za pomocą dwóch łopatek, rozsmarowywana na powierzchni, a następnie rolowana w krótkie rurki. Całość umieszczana jest w pudełku, dekorowana bitą śmietaną, owocami, ciastkami i słodkimi sosami.

Można pomyśleć- nic specjalnego. Zwykłe lody. Jednak to właśnie w sposobie ich przyrządzania tkwi, naszym zdaniem ich fenomen. Składniki przygotowywane są na oczach klienta, muszą więc być absolutnie świeże. Deser nie zawiera także dodatkowego cukru, co z pewnością dobrze wpłynie na jego walory zdrowotne.

Zobacz także:Zdrowe i pyszne śniadania

Tajskie lody w Polsce

Trend szybko rozprzestrzenił się nie tylko w sieci. Bardzo szybko zaczęły się pojawiać lokale, które w swojej ofercie mają wywodzący się z Azji przysmak. Podobnie jak w Tajlandi, w Polsce także króluje smak Oreo, pojawiają się również smaki związane z sezonowymi owocami. Co ciekawe na wzór azjatyckiego sposobu tajskie lody serwowane są u nas także z foodtruck’ów. Znaleźliśmy już w Warszawie miejsce, które serwuje ten smakołyk i wybieramy się tam przy najbliższej okazji (czyli prawdopodobnie jeszcze dziś). Uwielbiamy testować zagraniczne przysmaki 🙂

Zobaczcie proces przygotowywania lodów: